Visus metus šuoliavusi atkritau kaip tik tada, kai jau nebereikėjo laukti ankstyvo ryto. Organizmas sustojo.
O apie vakarykščio deserto rezultatą sužinojau tik iš Agnės FB pasidalintos nuotraukos. Suvalgomos tąkart laukė vyne išmirkusios kriaušės - nenuobodžiaujantis ir labai greitas desertas. Dienoms, kai į virtuvę įpuoli tiesiai po darbo ir norisi, kad patiekalas pavyktų šimtu procentu. Būtų švelniai saldus, minkštas, bet ir vos vos traškus.
Iš pirkinių krepšio (mano atveju) arba šaldytuvo rezervų (jeigu apdairiai viskuo pasirūpinate iš anksto) traukiame:
- 6 kriaušes
- butelį saldaus vyno (idealiai tiktų ir bet koks naminis obuolių, kriaušių, vynuogių ar serbentų vynas)
- 1 citriną (išspausime jos sultis)
- 100 g cukraus (nebūtina, jeigu naudojate naminį vyną, kurio cukringumas paprastai viršija bet kokias saldumo normas)
- žiupsnelį kardamono / cinamono / pusės žvaigždinio anyžiaus (rinktis vertėtų vieną iš jų ir tik todėl, kad labiau kvepėtų Kalėdomis. Jeigu šį desertą ruošite vasarą - šildančių prieskonių drąsiai atsisakykite).
- 500 ml vandens
Kriaušes nulupau daržovių skustuku (idealu kuo ploniau), bet kotelius palieku. Į paruoštą vyno gėrimą sudėjau kriaušes ir apie pusvalandį viriau ant silpnos ugnies (jeigu turite minkštas kriaušes - virti reikėtų gerokai trumpiau) ir išjungusi palikau ilsėtis puode, kol dorojau jautieną, o paskui jau ilsinau visą puodą šaldytuve, kol iššaušo kriaušių pasipuikavimo metas. Iš tiesų tai šaldytuve kriaušes su visu puodu galima laikyti ir pora parų - kuo ilgiau, tuo labiau įsigers vyno syvų ir bus tik dar labiau nekaltos.
Šokoladinis sotumas:
- 100 g juodojo šokolado
- 100 ml 35 % grietinėlės
Į simpatišką prikaistyvį supilkite grietinėlę ir sumeskite sulaužytą šokoladą. Lengvai maišykite, kol šokoladas ištirps ir pradės tirštėti (5-8 min.). Kadangi į sirupą, kuriame sirpo kriaušės įbėriau arbatinį šaukštelį kardamono, tai į šokolado padažą nepašykštėjau dar ir gero žiupsnio cinamono. Labai jau norėjosi to sausaininio kvapo.
O vat didžiojo kriaušių debiuto ant stalo dėl keistai prasidėjusio, kaip vėliau paaiškėjo, viruso jau ir nepamenu - Agnė šiek tiek nupjovė kriaušių padukus, kad anos elegantiškiau lėkštėje stovėtų, panašu, kad aš gausiai jas palaisčiau padažu, o Laima įritino po gerą šaukštą maskarponės sūrio, kad minkštesnis tas saldumas būtų.
Ačiū, mergaitės, už pagalbą, o kompanijai už šokoladines to vakaro šypsenas. Na neatsimenu aš jų, bet žinau, kad valgant šį desertą šokoladinių dantų būna pilna burna.
Kai tarp virtuvės atsargų nėra nei šokolado, nei grietinėlės:
Į vyno, cukraus ir citrinos sulčių gėrimą įberkite žiupsnelį šafrano (arba kelias gijas) ir vanilės ankštį (perpjaukite, išskobkite ir sudėkite į puodą tiek ankštis atskirai, tiek išskobtą minkštimą). Kol švelniai apvirtos kriaušės ilsėsis puode iškepkite pikantiškus avižinius sausainėlius:
- 100 g miltų
- 100 g avižinių dribsnių
- žiupsnelis drukos
- žiupsnelis cukraus
- 1 kiaušinio trynys
- 50 g sviesto
- 3-5 raudonieji pipirai
Iškočioti kiek įmanoma ploniau ir supjaustyti noros formos sausainiukus. Į kiekvieną įspauti po kelias atraižas raudonųjų pipirų. Palaikyti apie 20 min.
Orkaitę įkaitinti iki 180 C ir kepti 8-10 min, kol sausainiai lengvai parus.
Atvėsius sausainius patiekite su šafrano prisikvėpavusia kriauše bei keletu kietojo sūrio gabalėlių.
Suvalgykite su kompanija.
Visi receptai iš BBC žurnalų Good food
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą