Vienas iš tų itin retų praėjusios vasaros vakarų, kai prie medinio stalo po obelimi sutūpė net keletas mergaičių, vasarą gimusių. Vėjavaikiškos jaunosios mamos, nuo mojito įraudusiais skruostais buvo vaišinamos niekada nepavedančiu sūrio pyragu. Mūsų namuose šio pyrago versijų išbandyta jau ne viena dešimtis, bet tąkart į kiemą žygiavo klasikinis amerikiečių sūrio pyragas - apgaubtas sauja gervuogių ir gausiai užklotas tame pačiame kieme gerai derėjusiomis šilauogėmis.
Pagrindui reikės:
- 85 g sviesto
- 140 g digestive biscuits sausainių, tačiau šiuos itin trapius sausainius keičiau paprastais Selga
- 1 valgomojo šaukšto cukraus
- 900 g kreminio varškės sūrio Philladelphia (aš naudojau iki purumo išplaktą riebią varškę, nes taip pigiau, paprasčiau, o ir ne iš itin natūralių priedų tas Philladelphia pagamintas, todėl visada stengiuosi jo išvengti)
- 250 g cukraus
- 3 v. š. miltų
- 1,5 a. š. vanilės ekstrakto
- 1 citrina (naudosime nutarkuotą žievelę)
- 1,5 a. š. citrinos sulčių
- 3 dideli kiaušiniai + 1 trynys
- 200 ml grietinės
- 230 ml grietinės
- 1 v. š. cukraus
- 2 a. š. citrinos sulčių
Varškę išsukame su cukrumi (aš tai darau virtuviniu kombainu), suberiam miltus, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišom. Įmaišom vanilę, citrinos žievelę, supilam citrinos sultis - permaišom ir po vieną įmušame kiaušinius bei kiaušinio trynį. Supilam grietinę ir dar kartą, bet jau lengvai permaišom (masė turi išlikti puri).
Ant sausaininio pado supilame varškės (sūrio) masę ir šauname į 240 laipsnių orkaitę. Kepam 10 min, tada temperatūrą sumažinam iki 110 ir kepam dar 25 min. Švelniai krestelėjus pyragą jis dar turi banguoti.
Išjungiame orkaitę ir paliekame dar porai valandų orkaitėje su praviromis durimis (taip pyragas įgauna ypatingo kremiškumo).
Na ir pabaigai grietinę sumaišome su cukrumi ir citrinos sultimis - pilame ant pyrago viršaus ir nakčiai paliekame šaldytuve.
Prieš pasipuikuodami sūrpyragiu prieš susirinkusius valgytojus - perbraukite kraštus ypač aštriu peiliu ir išimkite iš formos. Puoškite visais vasaros skoniais ir spalvomis. Pažadu, kad visi desertą kartos, o kai kurie ir po keletą kartų ;)
Nuotraukos - debesio Agnės, o receptas kaip visada iš BBC Good Food.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą