2015 m. sausio 18 d., sekmadienis

Sidras valdo! Nauji metai virtuvėje

Ech kokie geri buvo praėjusieji... Net seilės burnoje kaupiasi. Daug skonių, sugrįžimų, atradimų ir naujų iššūkių primėtė, kurių bene didžiausias - įsirengti vyno saugojimo rūselį ;) Negi pirksi, žmogus, vyno spintą, kai rūsys po namu, o po daugybės eksperimentų su termometrais, panašu, jog vieta tikrai rasta ir kaip ten A. Diuma romanuose rašoma "pirštinė mesta". Pati aš, geriausiu atveju, šio bei to į tą rūselį partempti galiu ir atsakingai saugoti, bet lentynos tai jau tikrai vyriškosios namų esaties valioje. Nieko, aš palauksiu, kol jis lentynas "vaizdais pamatys", o tada kaip patirtis sako, realizacija būna greita ir nenuvilianti.

Ne apie vyną norėjau pasakoti, bet visgi praėjusiais metais būtent jis valdė visus mano antradienio vakarus Vynas ir draugai rengiamuose Namų someljė kursuose. Taigi, pirmas lygis baigtas - mokslai saldūs ir malonūs - visiems, kam Dionizo malonumai nesvetimi, rekomenduoju.

Priešpaskutinė paskaita "Desertinių vynų ir deserto derinimas".
J. Sprindžiūnaitės nuotrauka pasiskolinta iš "Vynas ir draugai" FB profilio ;)

Visgi didžiausias maistinis praėjusių metų gėris - obelys kieme ;) Derlius padovanojęs bent keletą pirmų kartų virtuvėje: obuolių sūrius ir obuolių sultyse troškintą triušį.

Milžiniška dalis obuolių suvarvėjo į didžiąsias talpas, kur visaip vėdinant, gaivinant ir kitaip linksminant skaidrėjo, mieles lauk stūmė ir jau visai prieš pat Kalėdas virto sausu naminiu obuolių sidru. Ne pirmą kartą vyriškis jį raugė, bet panašu, kad šįkart labai sistemingai ir su didesne meile, nes puikus, skaidrus ir skrandžiui mielas gavosi, o svarbiausia, tarpušvenčiu apsilankę mūsų namuose niekas neišėjo sidru nepamylėti. Atskiras sidro garbės titulas už etikečių autorystę atitenka Agnės ir Monikos seseriškam duetui - moterys, jūs mūsų virtuvėje visada laukiamos!

Net iki pajūrio atkeliavo ir nekantriai dabar laukia ragavimų ir atsiliepimų iš Klaipėdos ;)

O jeigu kam nors iš sidrą gavusiųjų norėsis jį spjauti lauk - šiukštu nepaleiskite vėjais, geriau jau spurgų išsikepkite ;)

MIELINĖS OBUOLIŲ SIDRO SPURGOS

2 1/2 stiklinės kvietinių miltų (dar šiek tiek reikės paviršiaus pabarstymui, kai kočiosite spurgas)
1 1/2 a. š. cinamono
1/2 a. š. muskato riešuto
1/2 a. š. druskos
2 1/4 a. š. sausų mielių
1/4 stiklinės + 1 a.š. rudojo cukraus
3/4 stiklinės obuolių sidro
2 kiaušinių tryniai
1 v. š. saulėgrąžų / rapsų aliejaus
1 a. š. vanilės ekstrakto
1 v. š. kambario temperatūros sviesto 
aliejaus kepimui

Spurgų pabarstukams (jeigu norisi)
1/2 stiklinės cukraus
1 v. š. cinamono

Dėl spurgų formos reikės dar "padirbėti", tiksliau pasidairyti skirtingų skersmenų kulinarinių žiedų, nes šitas pjaustymas naudojant stiklines nesužavėjo ;(

  • Dubenyje sumaišome miltus, cinamoną, muskato riešutą ir druską.
  • Kiek mažesniame inde mieles sumaišome su 1 arbatiniu šaukšteliu cukraus. Pašildome pusę sidro (kol sušils, bet jokiu būdu nespės užvirti, nes verdantis gali iš karto "išvirti" ir mieles) ir sumaišome su mielėmis / cukrumi. Paliekame 5 minutėms. Tuomet supilame likusį sidrą, cukrų, aliejų, kiaušinio trynius ir vanilinę. Viską gerai išmaišome ir supilame į pirmąjį indą su miltais / cinamonu ir t.t. Mediniu šaukštu vis sukame iki daugmaž vientisos masės.
  •  Tešlą iškrečiame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkant įspaudžiame sviesto gabalėlius. Minkome, kol tešla virs vientisa ir elastinga (turėtų trukti apie 6-8 minutes). Jeigu tešla labai kibs prie rankų - įberkite dar šiek tiek miltų. Bet man jų tikrai nereikėjo, o ir išvengti spurgų gamyboje jų pertekliaus norisi, nes miltai tešlą tik paverčia kietesne. 
  • Didelio dubens sieneles patepam aliejumi ir dedame į jį tešlos kamuolį. Uždengiame storu audiniu ir paliekame ilsėtis šiltoje vietoje apie pora valandų. Arba kol tešlos tūris bent jau padvigubės.
  •  Skardą išklojame kepimo popieriumi - čia rikiuosime iškočiotas spurgas paskutiniam poilsiui prieš panyrant į aliejų. Ant lengvai miltuoto paviršiaus iškočiojame tešlą iki maždaug piršto storio ir išpjauname spurgas (aš tai dariau skirtingo skersmens stiklinėmis): didžiąsias ir viduriukus :) Skardą vėl uždengiame ir paliekame bent 30 min ar valandai pasibūti. 
  •  Puode gerai įkaitiname aliejų (bent jau iki 300 C) ir kepam spurgas (maždaug 30 s iš kiekvienos pusės). Išimame ant popierinių rankšluosčių, kad šiek tiek nusivarvėtų ir apvoliojame pabarstukuose iš cukraus ir cinamono. 
Laužiam ir ragaujam. Kaip vyriškoji namų esybė sakė, labai jau tinka užgerti naminiu sidru ;)
O iš tiesų, maniškės kiek per mažai išsipūtė besiilsėdamos, nes šiltos vietos joms neparūpinau, tad antruoju bandymu, kuris tikrai bus, dubuo su tešla ilsėsis prie židinio.



Receptas iš www.thetarttart.com, kurį irgi geroji etikečių deivė užrodė.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą