2014 m. rugsėjo 15 d., pirmadienis

Umami arba seksualus skonis

Lauktuvės visada labai gerai ;) Kažkas mielo, netikėto, o kai dar ir neragauto - nosis ir liežuvis taip ir plakasi, kuris pirmas užčiuops kas ir kaip. Kažkaip taip į virtuvę atkeliavo ir moksliškai argumentuotas penktasis skonis - umami. Vis dar gana sudėtingai apibūdinamas skonis yra tai, kas patiekalus užpildo intensyviu pikantiškumu, o valgytojai tiesiog mhhmmmm alpėja nuo gomurinių atradimų.

Beviltiškai spragsėdama telefono pseudo kamera pasidaviau ir pasiskolinau gamintojų nuotrauką iš visapaveikslio pinterest

Umami yra tai, ką jaučiate karamelizuotoje keptos vištos odelėje, traškiame apskrudusiame jos kamputyje, kurį atplėšiate nuo kepimo skardos. Kartu tai tarsi jau pažįstamas ančiuvių sūrumas, suskambantis šviežiais pomidorais kvepiančioje picoje ar tiesiog nenugalimas kreminis pančetos ir parmezano derinys carbonaroje. Tai skani paslaptis. Aš aišku lyžtelėjau tiesiai iš tūbelės, bet rimtam ragavimui dar ieškau gero recepto. Ir priežasties ;)

O besiknaisiodama maisto tinklapiuose radau, berods, šiuolaikinės amerikiečių poetės Julia Bates eilėraštį. Apie umami. Įtariu, kad jau verta atskirą aplankėlį susikurti, kur galėsiu kaupti poeziją apie maistą... Nesitikėjau, kad ji tokia apskritai yra, o pasirodo dar ir seksualiai skani.


UMAMI

Scientists have discovered a fifth sense of taste
Beyond salt sweet sour and bitter
Japanese for tasty
Umami

Luscious ripe red tomatoes
Warm from the vine
Morel mushrooms
Sautéed in butter
Umami

Green peas
Roasted eggplant gone soft and dark
Tender nearly raw steak
Umami 

The heat of the palm of my hand
Over the curve of your back
The soft lobes of your ears
I nibble ant twist
Umami

The tender places
You suckle and lap
The coil of heat
Near navel and thatch
Umami

The banquet spread
The abundance of flesh
Wine and bread
Olives and garlic
Chocolates and dark rich coffee
Umami

In sacred chant
In ceremony
In transfiguration
Umami 

Vat taip va, miela drauge, Agne. Ačiū už lauktuves.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą