2014 m. kovo 16 d., sekmadienis

Kaip Inga į mūsų virtuvę midijas įplukdė...


Vat su jūros gėrybių gaminimu kažkaip man drąsos pritrūkdavo (kur jau čia aš prilygsiu toms plaukikėms prancūzišku stiliumi iš Rene restorano). Parymodavau žuvies skyriuje ir slinkdavau į kaimietiškam skrandukui įprastesnių produktų skyrių... Kol vieną kartą eilinei trumpai viešnagei iš Oslo grįžo mano geriausioji draugė Inga ir pasiskelbė, jog vakarienę pagamins ji.

Mergina kiek graži, tiek ir racionali, tad čiupo kilogramą midijų ir greitai jas ant vakarienės stalo paklojo. Jau turbūt pora metų praėjo nuo to midijų prisistatymo mūsų kaime ir receptų daugybė buvo išbandyta, bet pirštai mikliausiai juda gliaudant Ingos stiliuku paruoštas midijas.


Kad jau dailaus belgiško katiliuko midijoms ruošti neturiu ;)





1 kg midijų (prieš tai atidžiai šepetėliu nuo kriauklių nubraukite visokius ūselius, plaukelius ir kitokias prielipas)
1-2 gana grubiai sukapoti svogūnai
8-10 stambiai supjaustytų česnako skiltelių
2 stiklinės balto sausojo vyno
1/2 skardinės kokoso pieno
po gerą saują stambiai sukapotų petražolių ir čiobrelių
druskos, pipirų pagal skonį ir poreikį (po vieno beviltiško midijų persūdymo druskos dažniausiai nededu).

O toliau viskas paprasčiau negu paprasta: puode gerai įkaitinam 3-4 gausius šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberiam svogūną bei česnaką. Nuolat maišydami aptroškinam juos kokias 5 min, kol svogūnai taps skaidrūs ir suminkštės.

Suberiams midijas, pamaišom ir uždengiam dangčiu porai minučių.

Kriauklėms pradėjus žiovauti pilam vyną, kokoso pieną (beriam druską ir pipirus, jeigu norisi), gerai viską pramaišom ir dar pora minučių paverdam uždengtas.

Suberiam prieskonines žoleles. Keletą kartų gerai krestelim uždengtą puodą, kad jūros panelės gerai prieskoniais apliptų ir statom ant stalo.

O tada čiumpam midiją, išgliaudom, įsimetam į burną, o turimą kriauklę naudojam kaip žnyples kitoms ištraukti ir mėgaujamės vėsiu baltu vynu ir skaniu skysčiu iš puodo užgerdami.

Įprastai prie midijų patiekiamos skrudintos bulvytės su majonezu, bet česnakinis (prieš tai orkaitėje dar pašildytas) prancūziškas batonas tinka ne ką prasčiau.

Drąsiai įsileiskite midijas į savo virtuvę, jeigu to dar nepadarėte ;)


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą