Vat su jūros gėrybių gaminimu
kažkaip man drąsos pritrūkdavo (kur jau čia aš prilygsiu toms plaukikėms
prancūzišku stiliumi iš Rene restorano). Parymodavau žuvies skyriuje ir
slinkdavau į kaimietiškam skrandukui įprastesnių produktų skyrių... Kol vieną
kartą eilinei trumpai viešnagei iš Oslo grįžo mano geriausioji draugė Inga ir
pasiskelbė, jog vakarienę pagamins ji.
Mergina kiek graži, tiek ir
racionali, tad čiupo kilogramą midijų ir greitai jas ant vakarienės stalo
paklojo. Jau turbūt pora metų praėjo nuo to midijų prisistatymo mūsų kaime ir
receptų daugybė buvo išbandyta, bet pirštai mikliausiai juda gliaudant Ingos
stiliuku paruoštas midijas.
1 kg midijų (prieš tai atidžiai šepetėliu nuo kriauklių nubraukite
visokius ūselius, plaukelius ir kitokias prielipas)
1-2 gana grubiai sukapoti svogūnai
8-10 stambiai supjaustytų česnako skiltelių
2 stiklinės balto sausojo vyno
1/2 skardinės kokoso pieno
po gerą saują stambiai sukapotų petražolių ir čiobrelių
druskos, pipirų pagal skonį ir
poreikį (po vieno beviltiško midijų persūdymo druskos dažniausiai nededu).
O toliau viskas paprasčiau negu
paprasta: puode gerai įkaitinam 3-4 gausius šaukštus alyvuogių aliejaus ir
suberiam svogūną bei česnaką. Nuolat maišydami aptroškinam juos kokias 5
min, kol svogūnai taps skaidrūs ir suminkštės.
Suberiams midijas, pamaišom ir
uždengiam dangčiu porai minučių.
Kriauklėms pradėjus žiovauti pilam
vyną, kokoso pieną (beriam druską ir pipirus, jeigu norisi), gerai viską
pramaišom ir dar pora minučių paverdam uždengtas.
Suberiam prieskonines žoleles.
Keletą kartų gerai krestelim uždengtą puodą, kad jūros panelės gerai
prieskoniais apliptų ir statom ant stalo.
O tada čiumpam midiją, išgliaudom,
įsimetam į burną, o turimą kriauklę naudojam kaip žnyples kitoms ištraukti ir
mėgaujamės vėsiu baltu vynu ir skaniu skysčiu iš puodo užgerdami.
Įprastai prie midijų patiekiamos
skrudintos bulvytės su majonezu, bet česnakinis (prieš tai orkaitėje dar
pašildytas) prancūziškas batonas tinka ne ką prasčiau.
Drąsiai įsileiskite midijas į savo
virtuvę, jeigu to dar nepadarėte ;)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą