O viskas prasidėjo (pasirodo jau prieš tris metus!) nuo vieno gražiausių lietuviškų maisto tinklaraščių Žaidimų aikštelė, kuriame ir aptikau vadinamosios tinginių duonos receptą. Pabandžiau. Patiko. Mūsų virtuvėje prigijo. Kepdavau ją gana dažnai (ypač kai norėdavosi atsilaužti traškią duonos riekę, ko niekaip nepavyktų su duonkepėje iškeptąja...) ir sočiai sau gyvenom, kol šį sekmadienį rankos nepanižo dar garuojančio kepalo nuotrauką į Facebook'ą įkelti... Taigi štai ir elementarusis receptas su ypatinga dedikacija Lidijai ir Linai ;)
Eglė Žaidimų aikštelėje viską itin detaliai aprašė ir dar video pasidalijo koks gi tas paprastas neminkymo procesas (rekomenduoju pirmąjį filmuką pažiūrėti), tad glaustai apie sekmadienį, jeigu tiksliau, tai pora minučių šeštadienio vakaro (tešlą dažniausiai palieku per naktį, o jau ryte namus žadinu sočiais ir nepamirštamais kvapais) ir tada jau sekmadienį, mano virtuvėje:
- 430 g miltų (naudojau 230 g kvietinių ir 200 ruginių pilno grūdo miltų - esu ta pačia proporcija kepusi ir su kukurūzų miltais)
- 345 ml vandens
- 1/4 arbatinio šaukštelio sausų mielių
- 1 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
- šlako alyvuogių aliejaus indui patepti
- sėlenų ar saujelės miltų paviršių pabarstymui.
Supilame vandenį ir mediniu šaukštu lengvai viską permaišome. Maišome greitai ir neilgai: 30 s - 1 minutę.
Dubens kraštus ir sieneles patepame aliejumi, uždengiame indą maistine plėvele ir paliekame būsimąją duoną ilsėtis kambario temperatūroje 12-18 valandų (esu ir pora parų netyčia pamiršusi - rezultatas tikrai nebuvo prastesnis ;)). Tešlos paviršiuje matysite burbuliukus - ženklą, kad jau galite tęsti.
Dubens turinį išverskite ant miltuoto paviršiaus ir paėmę už tešlos kraštų perlenkite pusiau vieną ar keletą kartų. Palikite 15 minučių.
Suformuokite kamuolį, sėlenomis ar miltais pabarstykite drobinį rankšluostį ir dėkite ant jo tešlą. Dar lengvai užberkite miltų / sėlenų, uždenkite rankšluosčiu ir palikite valandai ar dviems, kol tešlos tūris padvigubės.
Tešlai ilsintis iki 25-260 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir prieš kepant duoną įstatykite keraminį, stiklinį ar ketaus indą su dangčiu (būtinai!) - leiskite jam gerai įkaisti.
Kai tešlos kamuolys dvigubai ūgtelės, indas bus įkaitintas atsargiai tešlą suverskite (taip taip, ji kiek skystoka, tad drąsiai paimkite drobinį rankšluostį už kraštų ir tiesiai nuo jo verskite tešlą) į indą. Uždenkite ir kepkite 30 minučių. Tada šalin dangtį ir kepame dar 15 min, kad plutelė dailiai apskrustų.
![]() | |||
Smagiausia, jog atidengta ir iš orkaitės išimta duona kepa toliau, net ausies arti prikišti nereikia, kad išgirstumėte kaip maloniai ji čeža ir traška. |
Laužiame dar karštą arba kultūringai raikome peiliu, kai pravės.
Ačiū Jurgute:) būtinai išbandysiu jau šį savaitgalį....atrodo tai nerealiai skaniai...:)
AtsakytiPanaikintiLinut, būtinai papasakok po savaitgalio kaip tau patiko :)
PanaikintiNet man, virtuvėje visiškai pradžiamokslei, buvo paprasta ir gavosi!!! :) Buvo labai gardu! :) Ačiū už įkvėpimą ir patarimus ;)
AtsakytiPanaikinti